Activitats didàctiques a Vilafranca del Penedès

Vilafranca

La capital de l’Alt Penedès s’ubica al cor de la comarca, una terra que històricament ha vist passar gent de totes les èpoques. Us presentem un seguit de visites escolars definides per conèixer diferents aspectes patrimonials i històrics de Vilafranca.

La visita a la Vilafranca medieval és una bona manera d’acostar als alumnes dels centres docents a la nostra història a través d’una ciutat nascuda al cor de l’Edat Mitjana, al segle XII. Les seves places, carrers, palaus i esglésies van esdevenir una cruïlla de camins i cultures per on passaren reis, bisbes i menestrals que feren d’una petita fundació comtal amb vocació comercial, una esplendorosa ciutat gòtica.

Vilafranca és, històricament, una de les ciutats mitjanes més importants de Catalunya on també esclataren moviments socials i culturals de modernitat, com el Modernisme, arribat arran de la riquesa generada per l’auge econòmic que el sector vitivinícola va experimentar a cavall dels segles XIX i XX, un cop superada la crisi desencadenada per la fil•loxera. D’aquest moment revolucionari Vilafranca conserva un interessant conjunt d’edificis que testimonien el pas de poble a ciutat moderna que els alumnes poden conèixer.

Vilafranca

Un dels edificis d'estètica modernista és la Casa de la vila, on l'alumne pot descobrir el seu ric patrimoni i el funcionament de l'institució més propera al ciutadà.

La visita al campanar de la Basílica de Santa Maria, actualment restaurat, us permetrà descobrir Vilafranca i bona part de la comarca a vista d’ocell. I a la Casa de la Festa Major l’alumnat podrà descobrir una de les festes més riques de tot el patrimoni folklòric català.

No hi ha un lloc millor per iniciar-se en la cultura del vi i del cava del Penedès, que el Palau Reial, actual seu del Vinseum, edifici del gòtic civil construït al segle XII, on l’any 1285 va morir el rei Pere II el Gran. Al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, els alumnes s’aproximaran al món del vi d’una manera original. A través de l’exposició “Tast de Vinseum. Què hi ha en una copa de vi?”, ens preguntarem per tot el que envolta a la vinya: la història del vi; les feines de la vinya; la ciència enològica; les relacions entre les persones que viuen de la vinya i el vi; l’economia i el comerç; i la simbologia i els costums derivats del gaudi i el consum d’aquest aliment...

Com arribar