Històricament, diferents territoris de Catalunya han treballat la vinya i han elaborat vi, creant així una autèntica cultura entorn a aquest aliment. La visita a l’exposició descobrirà als alumnes diferents aspectes d’aquesta cultura: des de quan hi ha vi?, quines tasques cal fer per produir raïm?, com es fa vi actualment?, quantes professions estan lligades al vi?, quants productes se’n deriven del raïm?, com s’assaboreix el vi?... Amb l’ajuda de recursos audiovisuals els nostres educadors ajudaran als alumnes a explorar amb tots el sentits les històries del vi.
Un taller molt dinàmic on els alumnes treballaran el sentit de l’oïda descobrint sons procedents de diferents utensilis relacionats amb la vinya i el vi (tubs de rec, cubells metàl·lics, vergues, copes de vidre, bótes de vi...). Els sons resultant es poden escoltar a la vinya i al celler en determinats èpoques de l’any. Així, aquesta associació ens portarà a conèixer el cicle de la vinya i algunes de les feines que es realitzen al celler. Al final ens farem un xiulet per reproduir el cant d’alguns ocellets que viuen entre les vinyes.
Algú a Vinseum ha perdut la bóta del racó, on es guarda el millor vi. Una seqüència de proves portarà els infants a treballar el vocabulari propi i a aprendre la rellevància història d’una professió lligada al vi: el boter. Jocs de paraules, dites, jocs d’habilitat i destresa, i alguna carrera amb les botes, donarà les pistes als infants per localitzar la bóta perduda.
L’activitat començarà a l’exposició de Vinseum però es desenvoluparà en diferents espais de Vilafranca relacionats amb el vi. L’objectiu de l’activitat és mostrar com una activitat econòmica històricament desenvolupada a Catalunya – la vitivinicultura -, ha estat fortament vinculada i ha determinat l’esdevenir de la vida quotidiana del territori i la societat on es desenvolupa.
La resolució d’un enigma fictici servirà de fil conductor perquè els alumnes s’endinsin en el sistema de relacions socioeconòmiques, no exemptes de problemàtiques, que han existit i es donen encara actualment entre el territori i els seus habitants. També descobriran els canvis tecnològics introduïts al llarg dels segles XIX i XX en aquest sector agrícola tan important per Catalunya, o diferents moments de gran tensió històrica com l’arribada de la fil·loxera i el sorgiment del moviment rabassaire.
Per resoldre l’enigma plantejat es realitzarà un recorregut exterior, entrant en alguns edificis que han tingut protagonisme en la dilatada història del vi a Vilafranca. En ells es plantejaran diferents exercicis per descobrir algunes traces de la cultura del vi.