La Gimcana d'Olèrdola La Gimcama olèrdola

Gincama olèrdola

Una manera diferent i divertida de fer la visita comentada ja que, mitjançant un joc de pistes proposat en un quadern didàctic, es proposa fer el recorregut del jaciment per tal que els nois i noies facin per ells mateixos la descoberta de l’indret. A banda de treballar aspectes relacionats amb la història del conjunt monumental, la Gimcana observa també elements de l’entorn natural de l’indret, i especialment la capacitat d’orientació basada en l’ús de la brúixola, exercici fonamental en l’àrea de geografia.

  • Nombre d’alumnes: Grup classe
  • Durada: 2 h
  • Nivell: Cicle Superior de Primària i Ed. Secundària.

Viatgem a l’Olèrdola medieval Viatgem a Olèrdola medieval

A l’època medieval, a Olèrdola es va forjar una ciutat plena de vida. D’aquella època ens queda el castell, al cim de la muntanya, l’església, la muralla i restes del barri de cases de dins i de fora de la muralla. Per entendre com vivien els ciutadans d’Olèrdola ens caldrà posar-nos a la seva pell, per això ens disfressarem de cavallers, capellans i pagesos. Això ens permetrà comprendre una època molt diferent a la nostra i connectar-hi. A partir d’un recorregut per tres punts del jaciment d’Olèrdola descobrirem com vivien i quines tasques feien aquests tres personatges. Finalment, crearem un mural on reconstruirem l’església de Sant Miquel d’Olèrdola, i hi afegirem els personatges que van poblar l’Olèrdola medieval.

  • Nombre d’alumnes: Grup classe
  • Durada: 2 hores
  • Nivell: Educació infantil i Cicle inicial de primària

L’església, el castell i la muralla.
Olèrdola, una vila medieval Guisla, la Remeiera d’Olèrdola

Per entendre com vivien els ciutadans de l’Olèrdola medieval ens caldrà posar-nos a la seva pell, per això ens disfressarem i ens convertirem, per un dia, en els antics pobladors de l’Olèrdola medieval. Ja sigui com els cavallers que vivien al castell; com els clergues que tenien cura de l’església o bé com els pagesos i els artesans que vivien a la part baixa de la ciutat, fora de les muralles, aprendrem com era el dia a dia en una ciutat de fa mil anys, a l’època del feudalisme. Això ens permetrà comprendre una època molt diferent a la nostra i connectar-hi. A partir d’un recorregut per tres punts del jaciment d’Olèrdola descobrirem com vivien i quines tasques feien aquests personatges.

  • Nombre d’alumnes: Grup classe
  • Durada: 2 hores
  • Nivell: Cicle mitjà i Superior de primària

Aprèn com creaven els colors els ibers! Guisla, la Remeiera d’Olèrdola

Taller colors ibers

En aquest taller veurem com funcionava l’únic taller de tintoreria trobat fins ara al món ibèric, aprendrem com era el procés de tintura i d’estampació que utilitzaven els ibers i com a partir de minerals i plantes aconseguien els colors per als seus vestits. Després de visitar les restes de la zona ibèrica d’Olèrdola, experimentarem com es feia el procés de tenyit mitjançant diverses tècniques d’estampació sobre teixit. També aprendrem a moldre amb els molins que utilitzaven per obtenir els tints i acabarem gravant un segell dels ibers cossetans sobre una tira de pell que ens podrem endur a casa.

  • Nombre d’alumnes: Grup classe
  • Durada: 2 hores
  • Nivell: Cicle mitjà i Superior de primària, Secundària i Batxillerat

L’art rupestre. I tu, què pintes! Guisla, la Remeiera d’Olèrdola

Pintura rupestre

Els primers pobladors d’Olèrdola depenien dels animals salvatges per poder sobreviure. A les parets de les seves balmes pintaven animals, caçadors i altres símbols. Eren pintures màgiques o eren pissarres on preparaven l’estratègia de la cacera? Amb què feien els colors? Com pintaven?

A partir de la reconstrucció d’una d’aquelles balmes veurem com era un assentament humà de fa 4.000 anys: les feines que s’hi feien, la disposició de l’espai... També hi recrearem les tècniques per pintar i coneixerem els materials que feien servir. I, és clar, pintarem les nostres pròpies figures prehistòriques.

  • Nombre d’alumnes: Grup classe
  • Durada: 1 h 30 min
  • Nivell: Primària

El secret de Mir Geribert, príncep d’Olèrdola
(Taller d’escriptura medieval) Guisla, la Remeiera d’Olèrdola

Taller escriptura

Al segle XI va viure a la ciutat medieval d’Olèrdola Mir Geribert, un poderós senyor feudal conegut com el Príncep d’Olèrdola. Ara, uns arqueòlegs han descobert durant les seves excavacions, tres antics documents on destaquen unes misterioses lletres vermelles, que amaguen un important secret. Descobreix a través d’aquests pergamins, la vida a Olèrdola en temps de Mir Geribert. Caldrà descodificar el pergamins practicant l’escriptura tal i com es feia a l’Edat Mitjana. Descobreix el seu secret!

  • Nombre d’alumnes: Grup classe
  • Durada: 2 hores
  • Nivell: Cicle superior de primària i Educació secundària