Una muntanya d’històries Guisla, la Remeiera d’Olèrdola

Espai Natural

La natura –sempre capritxosa- va aixecar la muntanya d’Olèrdola a les estribacions occidentals del massís del Garraf, convertint-la en una talaia natural que domina la comarca històrica del Penedès. Fa 4000 anys la humanitat la va convertir en un enclavament estratègic i des d’aquell moment ha existit un vincle molt especial entre l’home i aquest entorn natural. Us convidem a fer una passejada fora de les muralles romanes del Conjunt Monumental, per descobrir l’espai natural testimoni d’aquesta llarga relació.

Caminarem entre les restes del barri medieval del Pla dels Albats fins a l’església de Santa Maria. Descobrirem les tombes antropomorfes excavades a la roca i qui eren els albats.

Observarem i interpretarem com ha canviat la vegetació que conegueren els antics pobladors d’Olèrdola i quines estratègies desenvolupen les plantes per adaptar-se a les difícils condicions del medi on viuen. Llegirem un paisatge marcat pel seu caràcter mediterrani i el seu origen calcari, veurem el mar i el perfil retallat de Montserrat. Trobarem evidències dels fenòmens geològics propis d’un massís càrstic: cingleres, fonts,... i com han condicionat el poblament d’aquest espai.

Anirem fins el fons d’un mar fòssil. I tot això passejant, observant i descobrint rastres de fauna, aquells que encara són avui habitants d’aquesta muntanya.

  • Nivell: Cicle Mitjà i Superior d’Ed. Primària, Ed. Secundària i Batxillerat.
  • Nombre d’alumnes: Grup classe.
  • Durada: 2 h 30 min.
  • Nota: Aquesta activitat no es desenvolupa en el conjunt monumental sinó en el Parc d’Olèrdola. El nivell de dificultat del recorregut és baix. Cal portar calçat adequat per caminar per la muntanya, cantimplora i roba d’abric, segons l’estació de l’any.

Guisla la Remeiera Guisla, la Remeiera d’Olèrdola

Espai Natural

La Guisla va nèixer a Olèrdola ara fa 1000 anys. De ben petita la seva mare li va ensenyar com donar remei a moltes malalties de la seva època gràcies a l’ús de les plantes i herbes que recol·lectava al bosc. A través d’aquesta visita coneixereu els recursos medicinals que ens ofereix la natura i que, actualment, hem oblidat a les grans ciutats: quines plantes són característiques del nostre entorn, quines són les seves propietats, com les identifiquem...

  • Nombre d'alumnes: Grup classe
  • Durada: 1 h 30 m
  • Nivell: Ed. Infantil, Ed. Primària i primer cicle d’Ed. Secundària.
  • Nota: La visita no es desenvolupa en el conjunt monumental sinó al Parc d’Olèrdola.